LED Ordliste

Klik på nedenstående termer for at læse mere om hvad de betyder eller læs ordlisten fra start til slut!

Amp forbrug   Ballast   Certificering   Clips   Farvetemperatur   Farveværdi (CRI)   Fatning   Forskellige LED farver   Lysdæmper   Driver   Driftscyklus   Energiklasse   Energitilskud   Sikring   Køleribbe   IP klassificering   Kelvin   LED Strips   Linsemateriale   Lysstyrke (Lumen)   Belysningsstyrke (Lx)   Lux   Materialer   Max Strøm   Max Volt   Driftstemperatur   RGB eller RGBY   Glimtænder   T5, T8, T12   Strålevinkel   Volt   Watt

 


Amp forbrug

 • Hvor meget ampere der bliver trukket fra din elektriske enhed. Måles typisk i ampere (A).

Ballast

 • En anordning som leverer den nødvendige mængde spænding og den passende mængde strøm til at tænde lyskilder m.m.

Certificering

 • CE-mærkningen er en standard udviklet af EU og det er din sikkerhed for at produktet opfylder en række minimumskrav i forhold til sikkerhed. Det er ikke kun en garanti for kvalitet, men fortæller dig også at produktet er blevet testet og at det opfylder de opsatte krav.
 • RoHS-direktivet (Restriction of Hazardous Substances) er en ordning som har til hensigt at begrænse brugen af 6 specifikke materialer (bly, kviksølv, cadmium, hexavalent krom, PBB og PBDE)
 • EMC-direktivet (elektromagnetisk kompatibilitet) har til formål at reducere elektromagnetiske emissioner. Alle elektriske apparater og installationer påvirker hinanden når de placeres tæt sammen eller når de er forbundet med hinanden. Direktivet har til formål at holde disse påvirkninger under rimelig kontrol ved at begrænse de elektromagnetiske emissioner fra elektronisk udstyr.
 • TUV er en uafhængig tysk organisation der arbejder for at validere sikkerheden af alle slags produkter for derved at beskytte mennesker og miljøet mod farer. TUV er et certifikat der sikrer en høj standard for kvalitet og at det pågældende produkt opfylder kravene i produktsikkerhedsbestemmelserne.
 • LVD (Lavspændingsdirektivet) er et certifikat der identificerer og anmelder standarder og relevante sikkerhedsmål for produkter indenfor en vis spændingsgrænse (75-1000 volt). Formålet er at sikre en harmonisering i forhold til sundheds- og sikkerhedsmæssige krav til de produkter der markedsføres i hele Europa.

Clips

 • Små clips som anvendes til at forbinde flere LED strips med eller som anvendes til at tilslutte LED strips til en driver.

Farvetemperatur

 • Farvetemperatur bruges til at beskrive farven på det lys som kommer fra lyskilder. Farvetemperaturen måles i Kelvin (se Kelvin).

Farveværdi (CRI)

 • CRI eller farvegengivelsesindekset beskriver, hvor godt en lyskilde gengiver farverne på en given genstand. CRI rankerer lys fra 0 til 100, hvor 100 er fuldstændigt oplysgt og hvor der sker en total farvegengivelse på 8 referencefarver. En LED med en RA over 80 betragtes som en LED af høj kvalitet. Det er stadigvæk forholdsvist svært at finde LEDs med en RA på over 90

Fatning

 • Der findes mange typer fatninger. Herunder ses de som vi forhandler. så du kan blive lidt klogere på hvad du egentlig står og mangler.

Fatninger du finder hos LEDsale.dk


Forskellige LED farver

 • RGB refererer til de tre primærfarver; rød, grøn og blå. Ved at gøre kombinere disse tre primærfarver kan LEDs producere enhver farvekombination såvel som nuance.

Lysdæmper

 • Giver dig mulighed for at ændre på lysstyrken på dit lys.

Driver

 • Lysdioder gør brug af en enhed som konventerer den indgående vekselstrøm til den korrekte DC spænding som (stort set alle) LEDs anvender. Sådan en enhed kaldes for en driver og hjælper med at regulere strømmen og beskytter LEDs mod udsving. Drivere kan også have flere funktioner såsom at give dig mulighed for at dæmpe lyset eller skifte farven.

Driftscyklus

 • Driftcyklus er et begreb som ofest bruges når der tales om dæmpning af lys. Når lysstyrken bliver dæmpet, så er der egentligt tale om at LED lyset lynhurtigt skifter imellem at være tændt og slukket. En driftscyklus er den procentdel af en periode hvor et signal eller et system er aktivt. 100% duty cycle betyder at lyset er tændt hele tiden, mens 0% betyder at det ikke er tændt.

Energiklasse

 • EU har indført energiklasser som gør det muligt for forbrugerne nemt at identificere effektiviteten af de produkter de køber. Skalaen går fra A (mest effektiv) til E (mindst effektiv) mens klasse A +, A ++ og A +++ er blevet tilføjet efterfølgende efterhånden som elektriske produkter er blevet mere energieffektive. Et nyt sæt energiklasser bliver dog implementeret snarligt for at skabe endnu større gennemsigtighed.

Energitilskud

 • Du kan få et energitilskud når du skifter dine lyskilder ud med LED. Læs mere om dette på Energikoeb.dk.

Sikring

 • Beskytter dit elektrisk udstyr mod overstrøm og andre elektriske udsving.

Køleribbe

 • Køleribbe anvendes til at bortlede varmen fra LEDs. Hvis en LED bliver for varm, så kan det resultere i at det bliver ustabilt hvilket kan medføre en reduceret lysstyrke, et skift i farve (bølgelængde) og en reduceret levetid. På LED lysrør fungerer bagsiden af aluminium som en køleribbe der sørger for at driftstemperaturen er hensigtsmæssig.

IP klassificering

 • IP-koden (eller kapslingsklassen) bruges til at klassificere og vurdere beskyttelsesgraden mod indtrængen, støv, utilsigtet kontakt og vand for elektriske systemer. Det første tal repræsenterer beskyttelse mod faste materialer, mens det andet repræsenterer beskyttelse mod væsker.

Kelvin

 • Farvetemperaturer måles i Kelvin som er den videnskabelige enhed til at måle temperaturer med. Jo højere Kelvin værdi, jo hvidere og koldere lys, mens lavere Kelvins er en indikation for gule og varmere farver. Som en tommelfingerregel så kan disse 3 intervaller bruges til at angive de 3 mest almindelige farvetemperaturer;

2700-3000K = Varm hvid
4000-4500K = Neutral hvid
6000-6500K = Kold hvid

Når det kommer til akvariebelysning, så har farvetemperaturen også en effekt på plantevækst.


LED Strips

 • En LED strips er en fleksibel printplade hvor der er små lysdioder påmonteret. Også kendt under navne såsom lysbånd eller lyskæde. De kan anvendes stort set overalt og kan beskæres og tilkobles andre LED strips.

Linsemateriale

 • Linsematerialet referer til det materiale som linsen er lavet af. Formen på linsen kan også have en effekt på lysdistributionen.

Lysstyrke (Lumen)

 • Lumen er den enhed som anvendes til at beskrive lysstyrken fra en lyskilde. Jo lysere lyset er, jo flere lumen har det.

Belysningsstyrke (Lx)

 • Belysningsstyrke (Lx) er et udtryk der anvendes til at sammenligne levetiden på lysets lumen-værdi for lyskilder. Det måles i timer og en procentdel af lysstyrken. For eksempel, så betyder L70 af 30.000 timer at LED lyset vil producere 70% af dets oprindelige lumen-værdi efter 30.000 timer. Det er således et udtryk for forringelse af lysstyrken over tid.

Lux

 • Lux er en målenhed for hvor belyst en overflade er. 1 Lux = 1 Lumen per kvadrat meter (Se Lumen).

Materialer

 • Materialer som typisk anvendes ved fremstilling af LED produkter såsom aluminium, metal, PC, PCB, Plastik belagt med aluminium, semi-plastik og termoplast.

Max Strøm

 • Den maksimale strøm en LED kan håndtere. Den maksimale strøm bør aldrig overskrides, da det kan forårsage kritiske funktionsfejl.

Max Volt

 • Indikerer hvilken elektrisk spænding LED lyset bruger.

Driftstemperatur

 • Det angivne temperaturområde, hvor LEDs fungerer hensigtsmæssigt. Udenfor dette temperaturområde, vil LED underpræstere og der kan forekomme driftsforstyrrelser.

RGB eller RGBY

 • Farvekombinationen i en LED. RGB = Rød. Grøn. Blå. RGBY = Rød. Grøn. Blå. Gul.

Glimtænder

 • Glimtænderen (eller starteren) er ansvarlig for at «kickstarte» ældre fluorescerende lysrør og leder elektricitet til rørene. Det skaber en gnist som tænder lyset og forbinder kredsløbet fra den ene ende til den anden. Hvis et ældre armatur har en glimtænder, så skal det udskiftes med den glimtænder der medfølger når du køber et LED lysrør hos os - ellers vil det ikke virke.

T5, T8, T12

 • Der er her tale om forskellige typer af lysstofsrør som alle er navngivet efter diameteren på rørene, udregnet som en ottendedel af en tomme. T12 har en diameter på 1.5 tomme eller 38mm. T8 har en diameter på 1 tomme eller 26 mm. T5 har en diameter på 0.625 tomme eller 16mm. Navnene anvendes dog ikke udelukkende som et udtryk for deres størrelse (T5 passer kun til T5 armaturer osv.), men også ud fra hvor energieffektive de er. For eksempel er T5 mere energieffektiv end de andre (det kaldes også for den 3. generation af lysrør).

Strålevinkel

 • Strålevinklen på et LED lys er bredden på den udsendte lysstråle og den i styrer i nogen grad hvor intensiv lyset er. Jo mere snæver strålevinkel, jo mere intens vil lyset være. Strålevinklen varierer fra 8 grader og helt op til 360 grader.

Volt

 • Volt er et mål for elektrisk potentiale og er en betegnelse for den mængde energi der kan frigives. Formlen til at bestemme volt er enkel: W * A = V Eksempel: 12W * 8A = 96V.

Watt

 • Enhed til måling af strøm. 


Gå til toppen

 

Er der andre termer du er i tvivl om? Skriv til os og så skal vi nok opdatere ordlisten!